Blog,  Nemovitosti

Pozor na územní plán

Našli jste pozemek pro dům svých snů? Je kousek od dálničního sjezdu na okraji obce a za ním jsou jen luka a háje. Už jen podepsat kupní smlouvu a začít stavět…

Jenže pozor, před koupí si prověřte územní plán a případně i podrobnější územně plánovací dokumentaci. To vše je nutné proto, aby se Vám snad nestalo, že si koupíte krásný pozemek pro výstavbu a zjistíte, že je sice určen k výstavbě, až poté co bude zastavěna jiná rozvojová lokalita nebo že je sice určen k výstavbě, ale ne rodinných domů.

Nekupujete pozemek, ale pěkný dům s velkou zahradou a bazénem a máte tak pocit, že se Vás shora zmíněné již netýká.

Jenže pozor, co když Vám orgán územního plánování za dům, který hodláte koupit, umístil čtyřproudovou komunikaci, bytový dům, a nebo průmyslovou zónu?

Potřebné informace zjistíte na obci, v jejímž katastru se nachází nemovitost, kterou hodláte koupit, nebo v bývalých okresních městech na stavebních úřadech nebo odborech územního plánování. Vždy se zajímejte i o to, jestli se neprojednává změna územně plánovací dokumentace.

Ostatně změnu územně plánovací dokumentace si hlídejte, i když žádnou nemovitost nekupujete, ať nejste překvapení, co Vám za pár let vyroste za humny. Až na louce za Vaší zahradou začnou bagry kopat základy pro tovární halu bude už zpravidla pozdě, s tím něco udělat…