Blog,  Nemovitosti

Pozor na přístup k nemovitosti

Našli jste dům svých snů? Je kousek od dálničního sjezdu krásně přístupný po nové cestě. Už jen podepsat kupní smlouvu a stěhovat se…

Jenže pozor, to že k Vašemu budoucímu novému domu vede pěkná nová cesta, ještě nemusí znamenat, že po ní můžete jezdit. Jinými slovy, to že k domu, existuje přístup faktický nemusí zároveň znamenat, že k němu je i přístup právní.

Nedávno jsme s klientkou přesně takový problém odhalili a díky tomu, že se nám jej podařilo odhalit včas (tedy před uzavřením kupních smluv), bylo možné se předem s tímto problémem vypořádat. Jednoduše jsme se dohodli s vlastníkem přístupového pozemku a cesty na něm na zřízení služebnosti stezky a cesty. Klientka tak má zajištěn za marginální částku kromě faktického i právní přístup k novému domu.

Jindy se Vám, ale může stát, že vlastníci pozemku a cesty na něm po Vás budou požadovat za zřízení obdobné služebnosti částku v hodnotě klidně i několika desítek tisíc. Oprávněnost takového požadavku teď není podstatná, protože se mu dá jednoduše předejít lustrací údajů v katastru nemovitostí. Navíc pokud takovou informaci zjistíte včas můžete jednat s prodávajícím, aby náklady se zřízením právního přístupu zcela nebo zčásti uhradil.