Blog,  Přestupky s souvisejicí

Návrat za volant po zákazu řízení

Život s sebou občas nese i nepříjemnosti. I Vám se může „zadařit“ a můžete být potrestáni soudem nebo správním orgánem zákazem řízení. Trest je to hodně nepříjemný. Spousta lidí si dnes už ani nedokáže život bez řidičáku představit, a tak když přijde výzva správního orgánu k vrácení řidičského průkazu, tak si řidičák ponechají.

Říkají si, že ten půlrok bez řízení přece vydrží, řidičák má platnost ještě dva roky tak proč ho vracet. Přece nebudou zbytečně čekat, než jim ho z úřadu vrátí. S touhle úvahou potom (s vypětím všech sil) přečkají dobu zákazu řízení, aniž by usedli za volant a hned druhý den po vykonání trestu skočí do auta na oslavnou projížďku.

Radost ale dlouho nevydrží. První hlídka policie takovému (ne)řidiči odebere jeho hýčkaný řidičský průkaz a pošle ho do přestupkového řízení, neboť se dopustil řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, což s sebou nese postih 25.000  – 50.000,- Kč, 1 – 2 roky zákazu řízení a 4 body.

Proto odevzdejte na výzvu magistrátu řidičský průkaz, ať Vás to nesvádí k řízení a pamatujte, že i když Vám uplynula doba zákazu řízení, tak jste pořád neřidiči (osoby bez řidičského oprávnění). Abyste mohli řídit motorové vozidlo, tak musíte požádat správní orgán (zpravidla doprava na magistrátě) o vydání řidičského průkazu a počkat, než Vám ho vydá.